MENİSKÜS LEZYONLARI

Menisküs nedir?

Menisküs, diz eklemindeki C şeklinde kıkırdaktır. Her iki dizde iki tane bulunur. Diz eklemini koruyucu görevleri vardır. Vücudun neredeyse bütün ağırlığını taşyan diz ekleminde sürtünmeyi önleyici ve aynı amortisörler gibi şok emici özelliği vardır.
Bu kıkırdakların çeşitli sebeplerden dolayı zedelenmelerine, yırtılmalarına, ezilmelerine menisküs lezyonları ismi verilir.

Menisküs lezyonları nasıl oluşur?

Menisküs yaralanmaları çoğu zaman diz ekleminin hareket zorlamalarına yol açan kuvvetler sonucu oluşur. Bu lezyonlar daha çok sporcularda görülse de dizini zorlayan herhangi bir kimsede de görülebilir.Yırtılma anında kişi şiddetli bir ağrı duyar ve eklemin içinde bir şeyin yırtıldığını hisseder.

Spor yaralanmaları veya diz eklemine direk gelen darbeler dışında bazen dejenerasyon nedeniyle en basit hareketlerle bile menisküsler zedelenebilir. Bu durum daha çok 40 yaş ve üstünde görülür.

Menisküs yaralanmalarının belirtileri nelerdir?

-Oturup kalkarken dizlerde ağrı oluşuyorsa,
-Merdiven inip çıkarken, vücut dizinin üzerine ağırlığını tam olarak veremiyorsa.
-Yürürken dizde kilitlenme hissi oluşuyorsa,
-Yürürken, arabaya binerken ve inerken herhangi bir hareketi yaparken dizde boşalma hissi oluşuyorsa,
-Bacaklar kimi zaman dizden itibaren kopmuş, yukarıyla bağlantısı kalmamış gibi bir his oluşuyorsa,
-Dizlere ihtiyaç duyulan belirli hareketleri yapamama, örneğin dizi fazla bükememe gibi durumlar varsa,
Menisküsle ilgili olarak, doktorunuza müracaat etmeniz iyi olur.

Nasıl teşhis edilir?

Hastanın hikayesi; dizine darbe alıp almadığı, şikayetleri teşhiste yardımcıdır.
Muayenede menisküsü düşündüren bazı testler vardır
Görüntüleme yöntemlerinden de en faydalısı yumuşak dokuyu gösterdiği için MR'dır. Yine de yırtıkların tamamı MR'la görülmeyebilir.

Tedavi

Menisküste zedelenen bölgenin yeri önemlidir. Menisküslerin iç kısmının kanlanması çok iyi olmadığı için buradaki yaralanmaların iyileşmesi daha zordur. Dış kısımdaki alanın ise kanlanması daha iyidir ve daha kolay iyileşir.

Menisküs yaralanmasının akut safhasında dizde ağrı ve şişlik belirgindir. Bu durumda şişliğin inmesi ve ağrılığın azalması için aralıklı soğuk uygulama, bacağın altına yastık konularak hafif kaldırılması, hareket kısıtlaması ve ağrı kesiciler faydalı olacaktır.
Dizin yapısının bozulmadığı, ek anatomik bozuklukların olmadığı durumlarda destekleyici bandaj, dizlik verilebilir ve sportif faaileyetler bir süre kısıtlanabilir. Fizik tedavi ile uyluk kasları kuvvetlendirilerek dize binen yük dengelenebilir ve menisküslerin ileri hasarı önlenerek dokunun iyileşmesine fırsat verir. Örneğin;
Hastanın kemik yapısı sağlam. Bağ dokusu sağlam. Kan dolaşımı iyi. Ama menüsküs var.
Bu durumda % 90, hastanın tedavisi için ameliyat düşünülmez.
Normal bir tedaviyle bile hasta iyileştirilebilir. Belirli egzersizler yapılarak hasta iyileştirilebilir.
Böyle bir durumda, hastaya akupunktur tedavisi uygulandığında, iyileşme süreci hızlanır ve çok daha iyi sonuç elde edilir.

Ameliyat olmam gerekir mi?

Bazı durumlarda cerrahi müdahele gerekebilir. Menisküs yırtığının yeri, şekli, beraberindeki kas, lif incinmeleri ameliyat kararını etkileyen faktörlerdir. Ayrıca konzervatif tedaviye rağmen ağrının devam etmesi ve günlük aktiviteleri önemli derecede etkilemesi de ameliyat kararını etkileyebilir.
Ameliyatta, eğer menisküs yırtığının olduğu yerin kanlanması iyiyse yırtık dikilir ve iyileşmesi beklenir. Kanlanması yetersiz olan bir bölgede yırtık oluştuysa, dikilse bile iyileşmesi çok zor olacağından menisküsün hasarlı kısmı çıkartılır. Sağlam doku korunmaya çalışılır. Çok nadir durumlarda menisküsün tamamı çıkartılır. Böyle bir durumda menisküsün sürtünmeyi önleyici, şok emici özelliği ortadan kalktığı için eklemde zamanla kireçlenme oluşur.

Artroskopi nedir?

Cerrahi girişim ya açık ameliyat, ya da son zamanlada daha sık kullanılan artroskopi ile yapılabilir. Artroskopi, dizi kesmeye gerek kalamdan, iki-üç delikten cihazların konması ile yapılan bir işlemdir. Bir delikten fiberoptik bir cihaz geçerek alanın görüntülenmesini sağlar. Diğer deliklerden ise gerekli cerrahi girişimler yapılır.
Açık ameliyata göre daha ağrısızdır, genelde hastanede yatmayı gerektirmez. Lokal, bölgesel veya genel anestezi ile yapılabilir.




Menisküs yaralanmaları ve akupunktur tedavisinin rolü

Hangi tür rahatsızlık olursa olsun, doktor hastanın şikayetine ilave olarak hastasına bazı sorular sorması ve aldığı cevaplara göre vücudun ne gibi rahatsızlıkla karşı karşıya olduğunu bilmesi ve onların da tedavisini sağlaması gerekir. Bu bağlamda, menisküs şikayetiyle gelen bir hastanın sadece menisküsü değil diğer faktörlerinin de incelenip, menisküs lezyonlarını kolaylaştıracak rahatsızlıklarının tedavisinin de yapılması gerekir.
-Rahatsızlık ne zaman başladı?
-Nasıl başladı?
-Yaşı, boyu, kilosu nedir?
-Mesleği nedir?
-Düşme çarpma gibi herhangi bir travma geçirdi mi?
-Menisküs dışında şikayetçi olduğu herhangi bir rahatsızlığı var mı?
-Belde, boyunda problem var mı?
-Taban düşüklüğü var mı?
-Karında şişkinlik, gaz, kabızlık gibi sorunlar var mı?
-Alerjik bir rahatsızlığı var mı?
-Stresli mi?
-Şekeri, karaciğer hastalığı var mı?
-Kulak çınlaması var mı?
Bu tür şikayetleri varsa şimdiye kadar hasta ne tür bir tedavi görmüş, hangi ilaçları kullanmış?
-Beslenmesinde herhangi bir değişiklik, aksama vs. olmuş mu?
Aslında menisküsle çok ilgisiz gibi gözüken bu sorunlar önemlidir. Barsaklar iyi çalışırsa, boyunda sorun yoksa beyin daha iyi çalışır. Kaslara, eklemlere doğru komutlar verir, daha koordineli, birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlar. Örneğin;
-Hastanın alerjisi varsa, ameliyat sonrası, ameliyat bölgesinde, daha sert bir doku meydana gelebilir. Neşter izi normal hastalarda örneğin 1mm kalınlığında sekel oluşturacaksa, alerjik bünyede bu, 5 mm kadar çıkabilir. Bu da hastaya yeni bir rahatsızlık verecektir.

Akupunktur tedavisi, vücudu bir bütün olarak tedavi eder.
Akupunktur ile, hastanın dizlerindeki kaslar, bağ dokuları güçlendirilirken, aynı zamanda alerjisi de tedavi olmakta, boyunda kireçlenme varsa, kabızlık çekiyorsa o da tedavi olmaktadır.
Yine örneğin menisküs olan bölgeye normalde gelen kan bir birimse, akupunktur tedaisiyle bu on birime kadar çıkabilmektedir.
Akupunktur aynı uyarıcı etkisiyle, rehabilitasyon döneminde hastanın normale geçiş süresini en aza indirirken, iyileşme sürecini de üçte bir kadar hızlandırmaktadır. Bütün bu bilgiler, yaptığımız tedavilerden elde ettiğimiz tecrübeler neticesinde elde edilmiştir.
Ameliyat öncesi bu şekilde akupunktur tedavisi uyguladığımız hastaların bir kısmı ameliyata gerek kalmayacak derecede iyileşebilmekte, mutlaka ameliyat olması gereken çok az bir kısmının ameliyatı da akupunktur tedavisi almadan ameliyat olanlara oranla çok başarılı geçmektedir.
Dolayısıyla menüsküs vakalarında akupunktur tedavisi, ilk akla gelmesi gereken tedavi metodudur.

Dikkat edilmesi gerekenler...

-Dizlerinizi doksan dereceden fazla bükmemeye özen gösterin.
-Ayakta, sabit dururken her iki dize eşit ağırlık yüklemeye özen gösterin.
Bir hatırlatma gerekirse, menisküs olan dizdeki yükü, birazcık diğer dize aktarabilirsiniz. Ancak aktarma esnasında ölçü fazla kaçırılırsa, bu kez o sağlam dizin de menüsküs olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olursunuz. Dolayısıyla bir tarafı yaparken bir tarafı yıkmamak için ölçüyü kaçırmamak lazım.
-Yerden bir cisim alırken fazla eğilmeyin. Mutlaka eğilmeniz gerekiyorsa başkasından yardım isteyin.
-Yukarıdan alınabilecek cisimlere aşırı derecede uzanmaktan sakının. Çünkü, vücutta boyundan bele, belden dize irtibat kurulu olduğu için bu hareket menisküsü zorlayacaktır. Bel fıtığı için de aynı risk geçerlidir.
-Yakın temas sporları dediğimiz, basketbol, futbol, güreş, karate vs gibi sporlardan bir süre uzak durun.
-Yüzme, hafif normal yürüyüş gibi hareketler sizin için ideal olabilir.
-Mümkün olduğunca koşmayın.
Çünkü normal bir insanın vücut ağırlığı, koşarken dizlere binen yük bağlamında iki üç kat artar. Örneğin; normalde 70 kilo gelen bir kişinin tabanının yere binen ağırlığı, koşarken 140 kilo gibi hissedilmektedir. Bu da menüsküs için riskli bir darbe anlamına gelir.
-Arkaya bakmak gerektiğinde, boyun veya belinizi çevirerek değil, vücudun tamamını çevirdikten sonra bakın.
-Ani dönüşlerden, ani hareketlerden sakının.

 

MARAŞ AKUPUNKTUR
Tel: 0 216 443 83 84